Trends in voeding

Voeding is onderwerp van gesprek. Altijd en overal. Hoe lekker is het? Hoe gezond? Wat mag het kosten? Hoe meer op het bord hoe beter, denken sommigen. Anderen gaan vooral voor snel en makkelijk. Een groeiende categorie mensen wil weer back to basics, want dat is ‘natuurlijk goed’.

Aan de andere kant wint convenience terrein en zijn assemblagekeukens in opmars. Het echte koken ligt in professionele keukens onder vuur. Dit laatste druist weer in tegen de hang naar puur natuur. Verwarrend. Daarom zetten we enkele ontwikkelingen, die zich op voedingsgebied voordoen, onder elkaar.

 
 1. Veel mensen willen snel en makkelijk eten. Het mag geen tijd kosten.
 2. We hechten meer waarde aan onze gezondheid.
 3. Convenience producten zijn nog steeds geweldig in opkomst. De kwaliteit daarvan neemt toe.
 4. Een groeiend leger amateurkoks wil ambachtelijk koken. Puur natuur. In ons land zijn – schrik niet - 10.000 kookclubs actief.
 5. Budgetformules waar je veel voor weinig kunt krijgen, zijn in opkomst.
 6. Gezond frituren wint terrein. Hierbij maakt men gebruik van vloeibaar frituurvet. Daarnaast zijn ovensnacks populair.
 7. Terwijl het eten van snacks uit oogpunt van gezondheid in de ‘gewone’ maatschappij onder vuur ligt, snackt de hoogbejaarde medemens er tegenwoordig lustig op los. Er zijn zelfs verzorgingshuizen die een frietautomaat op de gang hebben geplaatst.
 8. Cafetaria’s gaan meer en meer over op het aanbieden van broodjes en andere gezonde snacks. Langzaam winnen ze het verloren terrein – de omzetten daalden immers - weer terug.
 9. Steeds meer consumenten laten koks aan huis exclusieve dinertjes verzorgen voor hun gasten. Dat staat interessant en het smaak reuze goed.
 10. Een groeiend aantal koks verruilt ruilt de keuken in voor iets anders. Ze worden tv-kok of gaan producten voor de industrie ontwikkelen of boeken schrijven of lesgeven of ze worden partycateraar of ze worden facilitair manager. Een kok kan veel kanten op.
 11. De opmars van het wokken is voorlopig niet te stuiten. Groenten uit de wok zijn knapperig en smakelijk. Steeds meer mensen ontdekken dat.
 12. Smaak krijgt in de keukens van top-restaurants weer meer aandacht. De vorm is niet meer overheersend.
 13. Assemblagekeukens waar grotendeels met elders bereide producten wordt gewerkt, winnen terrein. Vooral in de zorg gaat het hard.
 14. Ondertussen is vers koken bezig aan een stevige come-back. Combinaties tussen koken en kopen zijn in opkomst. 
 15. Het zelfstandig ondernemerschap wint in de zorg terrein. Ook op voedingsgebied speelt die ontwikkeling een rol.
 16. Bezorgmaaltijden worden vaker koelvers dan wel diepvries aangeleverd. De afnemers moeten wel in staat zijn om deze maaltijden zelf te regenereren.
 17. Veel gekoppelde keukens waar goed wordt gekookt, houden gewoon stand.
 18. Rijdende buffetten zijn razend populair in instellingen. Het gaat zowel om warme maaltijden als om broodmaaltijden. CliŽnten en patiŽnten kunnen ter plekke kiezen wat en hoeveel ze eten.
 19. In het bedrijfsrestaurant is de onbemande kassa in opkomst. De bezoekers rekenen zelf af. Zo kunnen cateraars met minder mensen meer werk verzetten.
 20. We zouden het bijna vergeten, maar natuurlijk is frontcooking populair. Koken in het zicht van de gast. Deze werkwijze neemt een vlucht in horeca, catering en instellingen.
 21. Geavanceerde voedselverdeelsystemen hebben zich de afgelopen jaren bewezen. Als het gaat om keukenapparatuur is vooral de combisteamer volwassen geworden. Dit apparaat is bijna in staat om zelfstandig te koken.